Sindicatul Europol și USR, ”parteneriat” pentru a frâna aderarea la Schengen? Cât este adevăr și cât dezinformare în mesajele și acțiunile lor 

Sindicatul Europol și USR, ”parteneriat” pentru a frâna aderarea la Schengen? Cât este adevăr și cât dezinformare în mesajele și acțiunile lor 
Publicat: 13/10/2022, 15:51
Actualizat: 13/10/2022, 15:51

În contextul în care România pare mai aproape ca niciodată de intrarea în spațiul Schengen, majoritatea politicienilor dând mesaje de susținere la unison, în spațiul public au apărut și câteva poziții care fac notă discordantă și care lasă loc concluziei că s-ar dori îngreunarea aderării la spațiul de liberă circulație.

Mesajele respective aparțin Uniunii Salvați România (USR) și Sindicatului polițiștilor Europol. Potrivit surselor Gândul, cele două entități par, uneori, să respecte un scenariu comun al cărui scop rămâne, deocamdată, inexplicabil.

În ultima perioadă, cel puțin trei teme de discuție importante ar fi fost abordate ”în comun” de Sindicatul Europol și USR:

  • aderarea României la spațiul Schengen
  • salariile mărite ale parlamentarilor
  • licitația pentru autospecialele destinate Ministerului Afacerilor Interne.

Sindicatul Europol și USR, ”frâne” în calea aderării la Schengen?

Cel puțin în ceea ce privește o eventuală blocare a aderării României la Schengen, USR și EUROPOL bifează declarații și demersuri șocante, spun sursele Gândul.

Aderarea României la spațiul Schengen, la începutul anului 2023, este condiționată, în primul rând, de aprobarea raportului evaluării din luna octombrie, în cadrul unui grup de lucru al Consiliului Uniunii Europene. Apoi, mai este necesar un vot pozitiv, în luna decembrie, în Consiliul JAI al Uniunii Europene (8-9 decembrie), pentru eliminarea controalelor de frontieră.

Numai că Sindicatul Europol amenință cu forme de protest prin care să refuze blocarea refugiaților, ba chiar a lansat și amenințări voalate potrivit cărora nu ar fi bine ca delegația Schengen trimisă în România să întâlnească și polițiști care să spună ”adevărul”.

Păstrând aceeași notă surprinzătoare, reprezentanții USR se deplasează la instituțiile europene și încearcă, prin diverse punctaje de partid despre legile Justiției și nu numai, să blocheze ridicarea MCV și aderarea României la Schengen.

Salariile demnitarilor și mesajele care distorsionează realitatea

Un alt subiect unde Sindicatul Europol și USR pare că și-ar fi calibrat mesajele, aflându-se pe aceeași ”lungime de undă”, este cel al salariilor parlamentarilor, mai spun sursele Gândul.

  • Europol arăta, într-un comunicat: ”În baza unui nou principiu, «ziua ca hoții», parlamentarii și-au mărit salariile cu 3.000 de lei pe lună. Astfel, putem observa bătaia de joc permanentă la care suntem supuși și faptul că suntem «fraierii de serviciu» în ochii Guvernului, atâta vreme cât am rămas ultima categorie de bugetari care este cea mai departe de aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
  • USR a scris pe Facebook: ”În Senat, PSD, PNL, UDMR și AUR au votat, cot la cot, să crească salariile tuturor demnitarilor cu 25%. (…) Singurul lucru de care PSD și PNL sunt în stare este să își crească privilegiile. USR a fost singurul partid care a votat împotriva creșterii salariilor pentru politicieni. La fel vom face și acum”.

Deși din ambele mesaje făcute publice se poate înțelege că salariile demnitarilor au fost mărite, în realitate, Senatul a fost doar prima cameră decizională, explică sursele Gândul, iar în Camera Deputaților s-a respins acest proiect, astfel că salariile parlamentarilor rămân neschimbate. Cei care vor beneficia de salarii mărite vor fi aleșii locali.

”Drulă cere să se sesizeze DNA. Să înțelegem că se autodenunță”

O altă temă unde se remarcă aceeași poziție a celor două entități este licitația pentru autospecialele destinate MAI.

Sindicatul Europol a fost cel care a ridicat inițial tema autospecialelor”, afirmă sursele Gândul, după care, la foarte scurt timp, ”USR a preluat subiectul și l-a politizat”.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, referindu-se la respectiva licitație, că ”poliția lui Bode a mințit” când a explicat necesitatea unor specificații controversate. Astfel, s-ar fi ajuns la o licitație… cu dedicație.

”Ce rămâne oare să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică. Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a arătat, însă, documentele semnate de Cătălin Drulă – atunci când era ministru al Transporturilor -, prin care chiar el aproba contractul de finanțare, care conținea și detaliile tehnice, pe care atât USR, cât și Europol le reclamă acum.

Singurul aspect care ne interesează la MAI e dezinformarea. Mă aflu în fața dumneavoastră să combat această dezinformare cu argumente. Fostul ministru Drulă face acuzații grave, cu atac la persoane, vorbind despre acte semnate de dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi plâns. Cere să se sesizeze DNA. Să înțelegem că se autodenunță.

Drulă sesizează OLAF, în condițiile în care aceste specificații au fost pe masa lui Drulă și Ghinea. Întreaga documentație o vom pune la dispoziția tuturor instituțiilor competente. S-a gândit ce o să spună procurorilor când va fi întrebat cum și de ce a semnat acele specificații pe care le numește cu dedicație?”, a spus ministrul Lucian Bode.

Acestea sunt doar o parte dintre situațiile în care mesajele Sindicatului Europol și USR coincid, atât ca punctaj, cât și ca timing, întrebarea esențială fiind: Cine copiază mesajele cui?

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Plata în numerar. Anunț despre românii care nu au card sau cont la bancă
O situație de viață și de moarte în mașină. Sfaturi de aur pentru șoferi
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Chia și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu